TURVALLISUUSOHJEET

TURVALLISUUSASIAKIRJA - TALLI TAITAVAT KAVIOT
Tiina Dahlgren

PÄIVITETÄÄN VÄHINTÄÄN KERRAN VUODESSA (7.11.2020)


KIURUVEDEN TOIMIPISTE:

Y-tunnus 2112178-4
HALLAPERÄNTIE 290, 74700 KIURUVESI
www.tallitaitavatkaviot.fi

  • TIINA DAHLGREN 040-4191257
  • JARMO DAHLGREN 045-1024848
  • TALLIN TEKIJÄ 050-5416296

1. Turvallisuudesta vastaava henkilö ja hänen varahenkilönsä

- TIINA DAHLGREN JA VARAHENKILÖ JARMO DAHLGREN JA VASTUU OPETTAJA

Tehtävien määrittely:

- Yleinen turvallisuuden valvonta, suunnittelu ja ohjeistaminen: TIINA

- Alkusammutus ja ensiapuvälineistä vastaaminen: JARMO/TIINA

- Onnettomuuksien ja läheltäpiti tilanteiden raportointi ja seuranta: TIINA/VASTUU OPETTAJA

- Pelastusteiden kulkukelpoisuuden valvonta: JARMO

- Piha-alueiden turvallisuus: JARMO

- Hevosvarusteet ja tallin työvälineet: TIINA/VASTUU OPETTAJA

Tallin ilmoituskanavina toimivat nettisivut ja tallin pääoven vieressä oleva ilmoitustaulu sekä facebook. sekä paikalliset lehdet.

 

2. Toimintaohje onnettomuus- ja hätätilanteita varten

Turvallisuusvastaavalla aina puhelin mukana. Lisäksi alueella on talo, josta voi tulla pyytämän apua. Tallin läheisyydessä on myös taloja joista pyydetään apua jos ketään muuta ei ole lähettyvillä.

- Paikalla olevalla opettajalla tai muulla vuorossa olevalla henkilökunnalla on aina johtamisvastuu, kunnes esim. palokunta saapuu paikalle.

 

HÄTÄNUMERO: 112
TURVALLISUUSKANSIOSSA ON TOIMINTAOHJEET

 

Ensiapulaukku ja lääkekaappi (ihmisille ja hevosille) sijaitsevat VARUSTEHUONEESSA.

Henkilökunnalla on valmiudet ensiapuun. EA /EA 2.

Evakuointisuunnitelma

- Suur onnettomuuden uhatessa asiakkaat poistetaan tallirakennuksesta. Sen jälkeen hevosia siirretään mahdollisuuksien mukaan turvaan tarhoihin tai laitumille. Lisävahingot pyritään estämään. KATSO KARTTA!

Onnettomuuskirjanpito ja onnettomuuden syyn tutkinta

Onnettomuudet ja läheltäpiti-tilanteetkirjataan onnettumuuspäiväkirjaan sekä kaikki lääkärissä käynnin vaativat onnettomuudet ilmoitetaan TUKESIIN.

- Ehkäiseviä toimenpiteitä kartoitetaan ja toteutetaan.

Asiakasryhmät

- Eri ikäisiä ratsastustuntilaisia, max. 8 hlö/ryhmä, useimmiten 4-6.

- Ryhmät on jaettu ratsastustason mukaan.

- Alaikärajaa tai yläikärajaa tunneille ei ole, yrittäjä huolehtii että kaikki ovat tietoisia vakuutuksista.

Tallin hoitajilta pyydetään lupa hevostenhoitamiseen sekä tiedotetaan heidän olevan tallilla omalla vastuullaan muuna aikana kuin tunneilla.

- Yrittäjällä on asiakkaiden yhteystiedot tapaturmatilanteita varten.

Leiriläiset antavat tilalle tullessaan erillisen lapun jossa lukee lähiomaisen tiedot.

- Erityisryhmiin kuuluvia yksittäisiä ratsastajia ja ryhmiä esim. vammaisia, psyykkisesti sairaita jne.

- Eri yritykset ostavat palveluita esim. kärryajelua tilan ulkopuolelle

- Myös suurempia yritysryhmiä saattaa viettää esim. virkistyspäivää eri aktiviteettien parissa tilallamme.

Hevoset

- Määrä vaihtelee 15-20 ja yksityisiä (1-5kpl). Opetushevoset ovat Srl:n suositusten mukaisia ja koulutettuja työhönsä. Hevosien tasosta ja taidoista huolehditaan niitä läpiratsastaen.

Rakennukset

- Talli ja hevosten pitopaikat on totetettu Maa- ja Metsätalous Ministeriön päätöksen nro.14/EEO/1998 F24 mukaiseksi. Talli on tarkastettu 2017 valvontaeläinlääkäri sekä pihatto/maneesi ja kenttä rakennustarkastaja.

Alueella on maneesi. Maneesi lopputarkastettu 2013 ilman huomauttamista.

- Lisäksi on satulahuone, vessa sijaitsee päärakennuksessa, ulkotarhat ja laitumet, kentät sekä päärakennus. Lisäksi tallin päädyssä on pihatto ja siirtotalli. Rakennuksia ja aputiloja huolletaan tarvittaessa.

Ensi sammutusvälineet sijaitsevat tallissa 3, talossa 1, 1 maneesissa, 2 päärakennuksessa, leiriaitassa 1. Päärakennuksessa sekä aitoissa on palohälyttimet.

TALLISSA ON VARUSTEHUONEESSA HEVOSTEN TARHAKARTTA SEKÄ KARSINAKARTTA, JOSSA ON ILMOITETTU SAMMUTTIMIEN SEKÄ ENSIAPULAUKKUJEN PAIKAT!

Ratsastusvälineet

Yritys huolehtii välineistä ja niiden tarkastuksista ja vaihtaa tilalle uudet jos niissä on huomioitavaa.

- Turvakypärät säilytetään satulahuoneessa, josta niitä voi lainata. Tallissa on myös turvaliivejä joita saa lainata, estetunnilla ne ovat pakolliset. Kypärät tarkastetaan kuukausittain. 1.1.2018 OTAMME UUDEN TURVALLISUUS STANDARDIN TÄYTTÄMÄT KYPÄRÄT. Tiedoitamme asiakkaita että heidän kypärät tulee olla uusien standardejen mukaiset kilpailuissa ja tunneilla.

Tarkastus ja huoltosuunnitelma

Suuremmat tarkastukset tehdään vähintään kahdesti vuodessa. Viikottaiset tarkistukset esim jalustinhihnojen osalta tehdään varustehuollon yhteydessä. Ompeleet tarkistetaan ja vetolujuus arvioidaan. Tarvittaessa uusitaan.

Muut välineet ja varusteet

Tallinsiivouksessa käytettävät työvälineet säilytetään niille varatuissa paikoissa. Työkalut säilytetään niille varatussa paikassa sekä Jarmon vajassa. Tallista löytyy vasara, jakoavain ja puukko.

Riskien arviointi ja turvallisuuden suunnittelu

Hevonen on luonnostaan pakoeläin, niille on ominaista säikähtää yllättäviä poikkeavia tilanteita esim. tuuli katkaisisi puun ratsastuskentän vierestä. Tai kova sade rummuttaa maneesin kattoa. Pyrimme kouluttamaan hevosemme mahdollisimman hyvin ja totuttamaan niitä erilaisiin tilanteisiin.

Vaaratilanteita voi syntyä esim. hevosia taluttaessa, myös selästä putoamisriski on aina olemassa. Hevonen voi myös potkaista tai purra ihmistä tai toista hevosta.

Asiakkaat perehdytetään tallin toimintaan ja jokaisesta hevosesta on tehty erillinen infolappu sille tyypillisestä käytöksestä. Jokaiselle uudelle asiakkaalle kauden alussa annamme asiakastietolomakkeen sekä tietoa tallin käytännöistä ja toiminnasta.

Riskien minimoimisessa otetaan huomioon esimerkiksi sääolosuhteet. Hevoset ja ratsastajat varustetaan aina heijastimin liikuttaessa maastossa hämärässä.

Oreja ei käytetä ratsastustunneilla.

Ohjeita tallissa 1. liikkujille ja 2. ratsastajille

Kaikki oleskelu tallialueella ja ratsastus tapahtuu omalla vastuulla. Varmista, että vakuutusturvasi on kunnossa!

Yrityksellä on toiminnalleen vastuuvakuutus, mutta se ei korvaa esim. putoamista ratsastustunnilla tai tallilla olo aikana sattuneita haavereita.

Jokaisella yli 3 kertaa vakiotunnilla ratsastavalla on oltava jonkun seuran jäsenyys tai Green Card. Vakuutusasia tiedoitetaan kaikille asiakkaille asiakastietolomakkeiden keräämisen yhteydessä kaksi kertaa vuoteen.

Hevosia hoitavilta alaikäisiltä Otamme kirjallisen luvan toimia tallilla ja siinä kerrotaan sen olevan omalla vastuulla olevaa toimintaa.

1. Ohjeet tallialueella liikkuville        

  1. Noudata tallin henkilökunnan antamia ohjeita. Säännöt ovat tärkeitä turvallisuuden ja viihtyvyyden vuoksi. Tutustu tallin ilmoitustauluun.
  2. Talli on hevosen koti, joten siellä tulee käyttäytyä asiallisesti ja rauhallisesti. Vältä esim.juoksemista ja huutamista.
  3. Älä koske hevosiin ilman henkilökunnan lupaa. Myöskään karsinoihin ja tarhoihin ei saa mennä luvatta.
  4. Makupalojen antaminen on kielletty ilman lupaa. Mikäli haluat tuoda hevosille leipää. Sen tulee olla kuivattua ja ne laitetaan rehuvarastossa olevaan saaviin. Hevoset saavat niitä ruokintojen yhteydessä.
  5. Hevoset pidetään hoidettaessa kiinni sidottuina. Sido tarpeeksi tiukalle vetosolmulla. Erikseen on mainittu hevoset jotka varustetaan käytävällä. Karsinoissa tai käytävällä. Myös hevosten lannat korjattava välittömästi pois esim. käytäviltä ja pihoilta. Siivoa aina omat jälkesi, laita tavarat omille paikoilleen.
  6. Tupakointi on kiellettyä tallissa koko talli alueella! Olemme SRL:n savuton talli.
  7. Pidä huolta erityisesti lapsista. Opasta lapsia toimimaan ohjeiden mukaisesti. Jokainen vanhempi on vastuussa lapsestaan.
  8. Varo sähköistettyjä aitoja.
  9. Autot tulee pysäköidä sovittuihin paikkoihin
  10. Jos huomaat, että joku asia ei ole kunnossa, ilmoita siitä välittömästi henkilökunnalle.
  11. Omien lemmikkien tuontia alueelle ei suositella, mikäli kuitenkin esim. koira mukana sen tulee olla kytkettynä ja ei saa aiheuttaa häiriötä.
  12. Seuratessasi ratsastustuntia, älä anna ohjeita ratsastajalle. Se on opettajan tehtävä.
  13. VAAHTOSAMMUTTUMIA hevostallissa 3kpl, maneesissa 1 kpl, aitassa 2 kpl ja asuinrakennuksessa 2 kpl ja tallissa ja asuinrak. on myös sammutuspeitot. (sammuttimet huollettu 2017)

2. Ohjeita ratsastajille

  1. Kaikki alueella ratsastavat käyttävät kypärää. Niitä saa lainata tallilta, mutta oman juuri sopivan kokoisen ostoa suositellaan.
  2. Käytä säänmukaisia vaatteita. Aluksi riitävät joustavat, ei liukkaat housut. Ei hameita yms. Lenkkareissa ratsastaminen on kielletty. Kengässä on oltava pieni korko, joka estää jalan luiskahtamisen jalustimen läpi. Esim. kumisaapas tai varrellenin nahka tai toppakenkä käyvät. Hanskoja, joissa pitävä sisäpinta kannattaa käyttää. Mikäli alat harrastamaan säännöllisesti suosittelemme ratsastushousujen, saappaiden tai kenkien ja minichapsejen hankkimista.
  3. Ilmoita etukäteen mahdollisista sairauksista ja allergioista. Ole rehellinen ratsastustaidoistasi. Näin voimme muokata tarpeita vastaavan ohjelman.
  4. Sido pitkät hiukset kiinni. Älä syö purkkaa. Käytä mahdollisuuksien mukaan vartalon myötäisiä vaatteita, jolloin opettajan on helpompi korjata istuntaasi.
  5. Nouse aina ratsaille hevosystävällisesti. Älä töki hevosta jaloilasi kylkeen, äläkä rojahda raskaasti satulaan. Tuolia tai muuta nousutelinettä on suositeltavaa käyttää.
  6. Lähde liikkelle vasta kun opettaja on antanut luvan tai kuten on sovittu.
  7. Keskity ratsastukseen. Seuraa muitakin, jotta pysyt ajantasalla ja voit ennakoida tilanteita.
  8. Hevonen aistii helposti mielialasi, asenteesi ja tunteesi.
  9. Säilytä aina riittävä etäisyys edellä kulkevaan ratsukkoon.
  10. Noudata annettuja ohjeita ja kysy jos et tiedä tai ymmärrä jotain asiaa.
  11. Jos putoat hevosen selästä, irrota ohjista ellet pysty pitämään niistä helposti kiinni ja hevonen ei pysähdy. Älä jää raahautumaan hevosen mukaan. Aidatulla alueella hevosen saa suhteellisen helposti ja nopeasti kiinni. Jos joku muu putoaa, pysy rauhallisena. Pysäytä hevosesi ja rauhoita sitä. Odota opettajan ohjeita. Älä huuda, jos säikähdät, hevonen voi pillastua kovista äänistä.
  12. Älä koskaan tupakoi hevosen selässä tai puhu tunnilla puhelimeen!
  13. Mikäli ratsastat omalla hevosellasi itsenäisesti alueillamme. Korjaa lantakasat pois, myös tallin pihalta tai maneesilta ja pihalta.
  14. Varmista aina missä ulkopuolisilla alueilla saa ratsastaa.

Toivotamme kaikille mukavia ja turvallisia hevosharrastus hetkiä!

Tallilla sovelletaan samoja turvallisuus ohjeita leireillä. Kilpailuissa oma turvallisuusasiakirja.